Община Родопи

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Home Културни мероприятия

Културни мероприятия

От 04.06.- 08.06.2014г. в гр.Хисаря се провежда Балкански шампионат  по фолклор "Евро фолк - Жива вода 2014", организиран от Община Хисаря и  Euro Folk Academy , под егидата на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали -EAFF . Детски танцов състав "Синчец" с хореограф Кремена Гогова при НЧ"Алеко Константинов-1907г."- с.Марково стана Лауреат  и носител на  Бронзов медал на Балканския шампионат  по фолклор "Евро фолк - Жива вода 2014".


За десета поредна година в Обединение се проведе националният събор надпяване „Авлига пее”. Тази година фестът бе 4 дни и под патронажа на Министерството на културата. Да пеят песните на Мита Стойчева, дойдоха състави от цялата страна, а роднини и участници отбелязаха 105 г. от рождението на именитата певица. В надпяването взеха участие над 1500 участници на възраст от 5 до 84 г. Председател на журито традиционно бе проф. д-р Тодор Киров – ръководител-катедра, а членове академик проф. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, доц. д-р Венцислав Димов от Института по изкуствознание на БАН и Димитър Лавчев от БНР.
 Диплом Първа награда и Диплом за отлична работа като художествен ръководител в  първия конкурсен ден спечелиха  група „Младежки  сърца” с художествен ръководител Диана Иванова и корепетитор Пламен Петров  при НЧ”Алеко Константинов-1907г.” – с. Марково, общ. Родопи.
След приключване на тридневното надпяване в оспорвана  конкуренция от цялата страна журито на конкурса единодушно отличи ВГ „Младежки сърца” в  категорията - Най-добър   певчески колектив  и присъди СПЕЦИАЛНАТА  НАГРАДА – ПРИЗ  на името на Мита Стойчева-2014г.  на „ Младежки сърца” при НЧ”Алеко Константинов-1907г.”-с.Марково.


Трима национални шампиони по фолклор до момента на "Балкан фолк" и "Евро фолк"

Една номинация за златен „Орфей“ за фолклор, три златни медала и съответно три титли „национален шампион“, 12 сребърни медала и 15 бронзови бяха спечелени през първите три дни на националния шампионат по фолклор „Евро фолк 2014“, който върви паралелно с XVIII –тия Старопланински събор „Балкан фолк 2014“ на сцената на Летния театър във Велико Търново. Двата форума се провеждат от 8 до 18 май, като се очаква по време на тях да се изявят над 300 фолклорни състава и над 5000 изпълнители.

В петото издание на шампионата „Евро фолк 2014“ са допуснати да се състезават 80 фолклорни колективи и индивидиуални изпълнители, като компетентно жури от фолклористи и хореографи оценява по регламента от шампионатната система качествата на техните изяви. Носители на Златен „Орфей“ за фолклор станаха танцов състав “Тракийска магия“ от с. Златитрап, община Родопи, Пловдивско. Ансамбълът обра овациите на публиката и спечели журито със своите танцови изпълнения. Младежите стават и национални шампиони по фолклор в тазгодишното издание на шампионата и получиха препоръка от журито да участват в Световния шампионат по фолклор World folk 2014, който тази година ще се проведе на сцените в Несебър, Поморие, Слънчев бряг и Свети Влас.

Златен медал и титлата „национален шампион“ спечели с виртуозните си изпълнения на тракийски песни и Катрин Калинова, възпитаничка на Музикалната гимназия в Русе. 16-годишната изпълнителка е едно от откритията на „Евро фолк 2014“. Групата за народни песни „Сенокоски славеи“ към НЧ „Христо Смирненски “, с. Сенокос, община Балчик, област Добрич е третия национален шампион по фолклор. Изпълнителите грабнаха Златен медал с добруджанските песни „Слънцето трепти, залязва“, „Момче

горянче“, „Яне ле, либе ле“ и също получават покана за Световния шампионат по фолклор.

На 10 май вечерта бяха официално открити XVIII –тия Старопланински събор „Балкан фолк 2014“и V-тия Български национален шампионат по фолклор. Гости на откриването бяха заместник-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков и директорът на дирекция „Култура и туризъм“ Нелина Църова. Г-н Карабаджаков приветства изпълнителите и организаторите и подчерта значимостта на фестивала „Балкан фолк“, който за 18 години се утвърди като един от водещите в България, а по броя на преминалите 200 хил. участници в него - и в Европа.

Председателят на Старопланински събор „Балкан фолк“ и президент на Европейската асоциация на фолклорните фестивали ЕАФФ“ Калоян Николов също приветства участниците и благодари за отделените време, сила и енергия, за да съхраняват българския фолклор и традиции. След приветствията публиката се наслади нагала концерт от най-добрите изпълнения през деня.

През първите три дни на сцената на Летния театър се изявиха повече от 120 колектива и индивидуални изпълнители. Освен дипломи за съществен принос и за съхраняване на фолклора, някой от тях получиха и грамоти за приемственост между поколенията на името на създателя на шампионатната система Илиян Николов, грамота за откритие на форума и др.

Следващите дати на коцертите от Старопланински събор „Балкан фолк” са 15, 17 и 18 май. Официалното закриване е планирано за 17 май от 19:00 часа.


Ние се радваме и гордеем с тях, порадвайте се и вие скъпи читатели на сайта!

Съвсем скоро от град Велико Търново се завърнаха самодейците от Народно читалище „Христо Ботев-1936г.”- с.Златитрап с пълна кошница с медали. Те участваха в Национален шампионат по народни изкуства ”Евро фолк 2013” и спечелиха златен, сребърен медал и специалната награда Златен орфей. Името на състава е „Тракийска магия”, а негов ръководител е Георги Телкийски.  Събрани на едно място талант и професионализъм –това е ключът към успеха! Бъдете живи и здрави и още много успехи за Вас, вашето читалище и нашата община!