Община Родопи

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Home с.Злати трап

с.Злати трап

География

Село Златитрап се намира на 3 км от град Пловдив. Съседните села са Брестовица, Оризари и Кадиево. ЖП гара "Тодор Каблешков" е разположена в единият край на селото, и е на железопътната линия София-Пловдив.

Обществени институции

    ♦  Народно Читалище "Христо Ботев"
    ♦  Детска Градина "Първи Юни"
    ♦  ЖП Гара "Тодор Каблешков"
    ♦  Църква


Редовни събития

    Сирни заговезни — един от характерните празници, които се провеждат ежегодно в селото, е кукерският празник ден преди Сирни заговезни. Началото на тази традиция е поставено през 1989 г. и продължава и до днес. Празненството започва с кукерско шествие, по време на което кукерите преминават през всеки дом и гонят злото. Кукерската група завършва обиколката си в центъра на селото, където е посрещана от оркестър изпълняващ българска народна музика. Веселбата продължава до късно вечерта и на нея присъстват кукери, местното население и много гости.

    На 24 май в читалището на селото се организира празник по случай Денят на Славянската писменост. в който участват танцовите състави към читалищетото.

    Св. Мъченица Марина — всяко лято се отбелязва празникът на селото със събор, който е свързан с християнския празник Света Мъченица Марина. Съборът се организиза съботата преди или след датата на празника, в зависимост от близостта на точната дата. Традицията е съборът да представлява култово мироприятие с много забавления, музика и игри.

 

ВИЖ ФОТОГАЛЕРИЯТА

Информацията за тази статия е взета от Уикипедия